Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta są bardzo dobrym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Czasem przygotowuję je w wersji z lekko słodkiego ciasta – zamiast soli dodaję 30 g drobnego cukru.

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 110 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzone masło pocięte na kawałki, wszystko posiekać nożem. Następnie dodać sól i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

2Kiszoną kapustę poszatkować i ugotować z drobno pokrojonymi suszonymi grzybami. W połowie gotowania do kapusty dodać startą marchew. Czas gotowania 10-15 minut.

3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

4Pieczarki umyć, obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym oleju.

5Ugotowaną kapustę dobrze odcedzić i wymieszać razem z cebulą i pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.

6Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kwadraty o bokach 8 cm.

7Na każdym kawałku ciasta układać kapuściany farsz i zawijać trójkąty, zlepiać brzegi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować trójkąty rozkłóconym jajkiem.

8Kapuśniaczki piec przez 15-20 minut aż się zarumienią.

Porcja dla:

20 osób