20 min.
40 min.
90 min.
Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta są bardzo dobrym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Czasem przygotowuję je w wersji z lekko słodkiego ciasta – zamiast soli dodaję 30 g drobnego cukru.
Składniki:
- 170 g mąki
- 110 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzone masło pocięte na kawałki, wszystko posiekać nożem. Następnie dodać sól i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
2Kiszoną kapustę poszatkować i ugotować z drobno pokrojonymi suszonymi grzybami. W połowie gotowania do kapusty dodać startą marchew. Czas gotowania 10-15 minut.
3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
4Pieczarki umyć, obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym oleju.
5Ugotowaną kapustę dobrze odcedzić i wymieszać razem z cebulą i pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
6Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kwadraty o bokach 8 cm.
7Na każdym kawałku ciasta układać kapuściany farsz i zawijać trójkąty, zlepiać brzegi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować trójkąty rozkłóconym jajkiem.
8Kapuśniaczki piec przez 15-20 minut aż się zarumienią.
Porcja dla:
20 osób