Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Wspaniale aromatyczna kapusta zasmażana z dodatkiem boczku, majeranku, cząbru i czosnku niedźwiedziego.

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 300 g chudego boczku
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka kopru włoskiego
  • 2 łyżki cząbru

Przygotowanie:

1Kapustę – jeśli jest bardzo kwaśna – przepłukać wodą i drobno pokroić. Zalać niewielką ilością wody i gotować, aż zmięknie. Odcedzić.

2Cebule i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu, dodać cebulę i boczek i smażyć przez kilka minut. Dodać kapustę i przyprawy, dusić przez 40 minut.

3Na oddzielnej patelni rozgrzać łyżkę smalcu, dodać mąkę i wymieszać. Dodać do kapusty, wymieszać i dusić przez kolejne 2-3 minuty. Wyłożyć na półmisek i podawać.

Porcja dla:

4 osób