Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Wspaniale aromatyczna kapusta zasmażana z dodatkiem boczku, majeranku, cząbru i czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 300 g chudego boczku
- 2-3 łyżki smalcu
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka kopru włoskiego
- 2 łyżki cząbru
Przygotowanie:
1Kapustę – jeśli jest bardzo kwaśna – przepłukać wodą i drobno pokroić. Zalać niewielką ilością wody i gotować, aż zmięknie. Odcedzić.
2Cebule i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu, dodać cebulę i boczek i smażyć przez kilka minut. Dodać kapustę i przyprawy, dusić przez 40 minut.
3Na oddzielnej patelni rozgrzać łyżkę smalcu, dodać mąkę i wymieszać. Dodać do kapusty, wymieszać i dusić przez kolejne 2-3 minuty. Wyłożyć na półmisek i podawać.
Porcja dla:
4 osób