Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Słodko – pikantna przekąska, albo dodatek do sałatek i zup – pestki z dyni, najpierw pieczone, a później smażone z cukrem i obtoczone w przyprawach korzennych.
Składniki:
- 130 g świeżych pestek z dyni
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy (plus do wysmarowania blachy)
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 150°C.
2W miseczce wymieszać 3 łyżki cukru z kuminem, cynamonem, pieprzem cayenne i imbirem.
3Na dużą blachę do pieczenia wlać trochę oliwy, dodać pestki z dyni i dobrze wymieszać. Posypać solą i znów dobrze wymieszać.
4Piec w 150°C przez 20 minut, aż pestki będą rumiane.
5Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać upieczone pestki i 2 łyżki cukru.
6Smażyć, mieszając, aż cukier dokładnie pokryje pestki (2-3 minuty).
7Wymieszać ciepłe pestki z mieszanką przypraw.
Porcja dla:
8 osób