Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Słodko – pikantna przekąska, albo dodatek do sałatek i zup – pestki z dyni, najpierw pieczone, a później smażone z cukrem i obtoczone w przyprawach korzennych.

Składniki:

  • 130 g świeżych pestek z dyni
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy (plus do wysmarowania blachy)
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 150°C.

2W miseczce wymieszać 3 łyżki cukru z kuminem, cynamonem, pieprzem cayenne i imbirem.

3Na dużą blachę do pieczenia wlać trochę oliwy, dodać pestki z dyni i dobrze wymieszać. Posypać solą i znów dobrze wymieszać.

4Piec w 150°C przez 20 minut, aż pestki będą rumiane.

5Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać upieczone pestki i 2 łyżki cukru.

6Smażyć, mieszając, aż cukier dokładnie pokryje pestki (2-3 minuty).

7Wymieszać ciepłe pestki z mieszanką przypraw.

Porcja dla:

8 osób