Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Coś dla miłośników karpia: miękka, tłusta ryba smażona w sosie ze śmietany. Wspaniały obiad na każdą okazję, nie tylko na Święta!

Składniki:

  • 400 g świeżego karpia
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

1Karpia umyć i odfiletować. Pokroić w paski.

2Smażyć rybę na oleju, na średnim ogniu, przez 3 minuty z każdej strony.

3Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i przykryć. Dusić przez 10 minut na małym ogniu.

4Natkę posiekać i posypać nią rybę przed podaniem.

Porcja dla:

2 osób