Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Coś dla miłośników karpia: miękka, tłusta ryba smażona w sosie ze śmietany. Wspaniały obiad na każdą okazję, nie tylko na Święta!
Składniki:
- 400 g świeżego karpia
- olej do smażenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
1Karpia umyć i odfiletować. Pokroić w paski.
2Smażyć rybę na oleju, na średnim ogniu, przez 3 minuty z każdej strony.
3Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i przykryć. Dusić przez 10 minut na małym ogniu.
4Natkę posiekać i posypać nią rybę przed podaniem.
Porcja dla:
2 osób