Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
100 min.

To najprostszy i najlepszy przepis na świątecznego karpia. Najprostsze dania są zawsze najlepsze – a przy tym na pewno nie ubrudzisz sobie rąk! Przygotuj filety wcześniej, a tuż przed kolacją tylko panieruj i smaż.

Składniki:

  • 4 filety lub dzwonki z karpia
  • 1 cytryna, wyciśnięta
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Filety lub dzwonki z karpia skropić dobrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.

2W woreczku przygotować panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku karpia do woreczka i lekko podrzucać, żeby się dobrze pokrył panierką.

3Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach.

Porcja dla:

4 osób