Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
To najprostszy i najlepszy przepis na świątecznego karpia. Najprostsze dania są zawsze najlepsze – a przy tym na pewno nie ubrudzisz sobie rąk! Przygotuj filety wcześniej, a tuż przed kolacją tylko panieruj i smaż.
Składniki:
- 4 filety lub dzwonki z karpia
- 1 cytryna, wyciśnięta
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Filety lub dzwonki z karpia skropić dobrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.
2W woreczku przygotować panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku karpia do woreczka i lekko podrzucać, żeby się dobrze pokrył panierką.
3Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach.
Porcja dla:
4 osób