Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pyszna zapiekanka z makaronem, w której główną rolę grają warzywa letnie, takie jak bakłażan i cukinia. Najważniejsze jest to, aby warzyw było więcej niż makaronu – co sprawia, że zapiekanka jest zdrowsza. Jest pełna smaku i witamin. Można do niej nie dodawać sera.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę
  • 3 średnie cukinie pokrojone w kostkę
  • 3 czerwone cebule pokrojone w cienkie paski
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 6 pomidorów pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie:

1Pokrojonego w kostkę bakłażana posypać solą, włożyć do durszlaka lub na sitko i odstawić na 30 minut, aby wyciekły z niego gorzkie soki.

2Rozgrzać piekarnik do 190 C.

3Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Jeśli jest ich zbyt dużo, rozłożyć warzywa do dwóch naczyń. Skropić oliwą i posypać solą, pieprzem i oregano. Dobrze wymieszać. Piec, aż warzywa będą bardzo miękkie, ok. 45-55 minut.

4W międzyczasie, podczas ostatnich 10 minut pieczenia, ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić.

5Wyjąć warzywa z piekarnika, wymieszać je w naczyniu żaroodpornym z gorącym makaronem. Dodać ser i znów wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać.

Porcja dla:

4 osób