15 min.
50 min.
95 min.
Pyszna zapiekanka z makaronem, w której główną rolę grają warzywa letnie, takie jak bakłażan i cukinia. Najważniejsze jest to, aby warzyw było więcej niż makaronu – co sprawia, że zapiekanka jest zdrowsza. Jest pełna smaku i witamin. Można do niej nie dodawać sera.
Składniki:
- 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę
- 3 średnie cukinie pokrojone w kostkę
- 3 czerwone cebule pokrojone w cienkie paski
- 6 obranych ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 6 pomidorów pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie:
1Pokrojonego w kostkę bakłażana posypać solą, włożyć do durszlaka lub na sitko i odstawić na 30 minut, aby wyciekły z niego gorzkie soki.
2Rozgrzać piekarnik do 190 C.
3Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Jeśli jest ich zbyt dużo, rozłożyć warzywa do dwóch naczyń. Skropić oliwą i posypać solą, pieprzem i oregano. Dobrze wymieszać. Piec, aż warzywa będą bardzo miękkie, ok. 45-55 minut.
4W międzyczasie, podczas ostatnich 10 minut pieczenia, ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić.
5Wyjąć warzywa z piekarnika, wymieszać je w naczyniu żaroodpornym z gorącym makaronem. Dodać ser i znów wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać.
Porcja dla:
4 osób