Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Wegański dodatek do dań – jaglanka przyprawiona czosnkiem, cebulą, curry i kuminem. Jeśli lubisz ostre dania możesz dodać chili.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
- 2,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
1Jaglankę włożyć do miski i zalać wodą tak, aby ją przykryła. Odstawić na noc (lub na 8 godzin), odcedzić. (Ewentualnie ten krok można pominąć i nie moczyć jaglanki.)
2W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, mieszając, aż cebula się lekko przyrumieni – ok. 10-15 minut.
3Dodać kaszę jaglaną, 2,5 szklanki wody, sól i kumin. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka, a cała woda zostanie wchłonięta.
4Dodać curry i dokładnie wymieszać.
Porcja dla:
4 osób