Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wegański dodatek do dań – jaglanka przyprawiona czosnkiem, cebulą, curry i kuminem. Jeśli lubisz ostre dania możesz dodać chili.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki curry

Przygotowanie:

1Jaglankę włożyć do miski i zalać wodą tak, aby ją przykryła. Odstawić na noc (lub na 8 godzin), odcedzić. (Ewentualnie ten krok można pominąć i nie moczyć jaglanki.)

2W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, mieszając, aż cebula się lekko przyrumieni – ok. 10-15 minut.

3Dodać kaszę jaglaną, 2,5 szklanki wody, sól i kumin. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka, a cała woda zostanie wchłonięta.

4Dodać curry i dokładnie wymieszać.

Porcja dla:

4 osób