30 min.
60 min.
90 min.
Wieprzowina i suszone śliwki to klasyczne połączenie z kuchni francuskiej. Nasze danie wzbogaci smak imbiru i świeżej pomarańczy. Można je przygotować wcześniej, przechować w lodówce i później wstawić do piekarnika.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 170 g każda)
- 1 duża pomarańcza
- 50 g suszonych śliwek
- 3 kawałki kandyzowanego imbiru pokrojone w cienkie plasterki
- 6 plasterków surowego bekonu
- 400 g młodych ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1Ułożyć polędwiczki na desce, nakroić każdą wzdłuż nie przekrawając do końca. Rozłożyć polędwiczki i lekko rozpłaszczyć.
2Otrzeć skórkę z pomarańczy i odłożyć na później. Małym nożykiem o ząbkowanym ostrzu usunąć z pomarańczy białe błony, a następnie wykroić cząstki miąższu. Ułożyć na rozkrojonej powierzchni jednej polędwiczki. Przykryć pokrojonymi w plasterki śliwkami i imbirem, posypać skórką otartą z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3Ułożyć drugą polędwiczkę na pierwszej przekrojoną stroną w dół i delikatnie przycisnąć. Owinąć plasterkami bekonu i związać sznurkiem kuchennym. Odłożyć. Do tego momentu danie można przygotować wcześniej i schować do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
5Ułożyć ziemniaki w dużej brytfannie, posypać plasterkami porów i marchewki. Pokroić jabłka w grube plasterki. Włożyć do brytfanny. Ułożyć na wierzchu związane sznurkiem polędwiczki i wlać cydr. Piec godzinę, aż ziemniaki i marchewka zmiękną, a z nakłutej czubkiem noża polędwiczki będzie wyciekać przezroczysty sok. Wyjąć mięso i warzywa z brytfanny, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
6Ustawić brytfannę na palniku kuchenki i podgrzewać na dużym ogniu, żeby część sosu odparowała i jego objętość zmniejszyła się do około 175 ml. Wrzucić natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Pokroić mięso na plastry i podawać z warzywami, polane sosem.
Porcja dla:
4 osób