20 min.
60 min.
80 min.
Pyszny, delikatny królik duszony w białym winie, z oliwkami i orzeszkami piniowymi, z rozmarynem i szałwią. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.
Składniki:
- świeża szałwia do smaku
- świeży rozmaryn do smaku
- 1 tuszka z królika (ok. 1,8 kg), podzielona na części
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 3 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Drobno posiekać szałwię i rozmaryn.
2Teflonową patelnię ustawić na małym ogniu i ułożyć w niej kawałki królika. Nie dodawać oliwy! Smażyć ok. 10 minut. (Dzięki temu z mięsa odejdzie nadmiar wody.)
3Wyjąć królika z patelni i dodać na nią oliwę oraz czosnek. Kiedy czosnek prawie zacznie się rumienić, wyjąc go z patelni, a dodać z powrotem mięso królika. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Po minucie lub dwóch dodać połowię wina i podgrzewać, aż się nieco zredukuje. Potem dodać pozostałą połowę wina.
4Dodać oliwki i orzeszki oraz pół szklanki gorącej wody. Gotować królika jeszcze przez 45 minut, odwracając go od czasu do czasu i dodając więcej gorącej wody, aby nie był zbyt suchy.
Porcja dla:
4 osób