Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszny, delikatny królik duszony w białym winie, z oliwkami i orzeszkami piniowymi, z rozmarynem i szałwią. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Składniki:

  • świeża szałwia do smaku
  • świeży rozmaryn do smaku
  • 1 tuszka z królika (ok. 1,8 kg), podzielona na części
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Drobno posiekać szałwię i rozmaryn.

2Teflonową patelnię ustawić na małym ogniu i ułożyć w niej kawałki królika. Nie dodawać oliwy! Smażyć ok. 10 minut. (Dzięki temu z mięsa odejdzie nadmiar wody.)

3Wyjąć królika z patelni i dodać na nią oliwę oraz czosnek. Kiedy czosnek prawie zacznie się rumienić, wyjąc go z patelni, a dodać z powrotem mięso królika. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Po minucie lub dwóch dodać połowię wina i podgrzewać, aż się nieco zredukuje. Potem dodać pozostałą połowę wina.

4Dodać oliwki i orzeszki oraz pół szklanki gorącej wody. Gotować królika jeszcze przez 45 minut, odwracając go od czasu do czasu i dodając więcej gorącej wody, aby nie był zbyt suchy.

Porcja dla:

4 osób