Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

To danie pochodzi z Francji, gdzie tradycyjnie spożywa się je w czasie Świąt. Kiełbasę smaży się na patelni i podaje z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi.

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 30 g orzechów włoskich
  • 4 kiełbasy wieprzowe
  • 60 g masła
  • 75 g rodzynek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 duże jabłka

Przygotowanie:

1Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na 3 części.

2W teflonowej patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać cukier i pozwolić, aby się skarmelizował (ale nie przypalił!).

3Dodać jabłka i smażyć, często mieszając. Wmieszać orzechy i rodzynki. Zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie.

4W osobnej patelni rozgrzać olej. Ponakłuwać kiełbasę w kilku miejscach widelcem i smażyć na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż się upiecze w środku. Doprawić solą i pieprzem i podawać z jabłkami.

Porcja dla:

4 osób