Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
To danie pochodzi z Francji, gdzie tradycyjnie spożywa się je w czasie Świąt. Kiełbasę smaży się na patelni i podaje z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi.
Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 30 g orzechów włoskich
- 4 kiełbasy wieprzowe
- 60 g masła
- 75 g rodzynek
- sól i pieprz do smaku
- 2 duże jabłka
Przygotowanie:
1Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na 3 części.
2W teflonowej patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać cukier i pozwolić, aby się skarmelizował (ale nie przypalił!).
3Dodać jabłka i smażyć, często mieszając. Wmieszać orzechy i rodzynki. Zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie.
4W osobnej patelni rozgrzać olej. Ponakłuwać kiełbasę w kilku miejscach widelcem i smażyć na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż się upiecze w środku. Doprawić solą i pieprzem i podawać z jabłkami.
Porcja dla:
4 osób