Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
165 min.

Pełne smaku danie z dodatkiem karaibskiej odmiany curry – colombo. To mieszanka przypraw, którą można dostać w supermarketach lub w sklepach z przyprawami. Zawiera kurkumę, kumin, kolendrę, gorczycę, imbir, kozieradkę, goździki, pieprz i kilka innych.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1/2 czerwonej lub zielonej papryczki chili, drobno posiekanej
  • 1 łyżka białego octu 5%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łodyżki szczypiorku, posiekane
  • 4 łodyżki natki pietruszki, posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana

Przygotowanie:

1W misce wymieszać wieprzowinę z połową czosnku, chili, octem, solą i pieprzem. Odstawić na 1 godzinę.

2W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażać w nim szczypiorek, pozostały czosnek, pietruszkę, cebulę, nasiona kopru, tymianek i kolendrę przez 5 minut. Dodać wieprzowinę, mango, bakłażana, cukinię, ziemniaki i colombo. Doprawić solą i pieprzem.

3Dodać tyle wody aby przykryła mięso i dusić przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Wmieszać sok cytrynowy i podawać.

Porcja dla:

6 osób