30 min.
75 min.
165 min.
Pełne smaku danie z dodatkiem karaibskiej odmiany curry – colombo. To mieszanka przypraw, którą można dostać w supermarketach lub w sklepach z przyprawami. Zawiera kurkumę, kumin, kolendrę, gorczycę, imbir, kozieradkę, goździki, pieprz i kilka innych.
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 1/2 czerwonej lub zielonej papryczki chili, drobno posiekanej
- 1 łyżka białego octu 5%
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 3 łodyżki szczypiorku, posiekane
- 4 łodyżki natki pietruszki, posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
Przygotowanie:
1W misce wymieszać wieprzowinę z połową czosnku, chili, octem, solą i pieprzem. Odstawić na 1 godzinę.
2W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażać w nim szczypiorek, pozostały czosnek, pietruszkę, cebulę, nasiona kopru, tymianek i kolendrę przez 5 minut. Dodać wieprzowinę, mango, bakłażana, cukinię, ziemniaki i colombo. Doprawić solą i pieprzem.
3Dodać tyle wody aby przykryła mięso i dusić przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Wmieszać sok cytrynowy i podawać.
Porcja dla:
6 osób