Czas przygotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Merguez to cienkie kiełbaski z jagnięciny, które trudno dostać w Polsce, ale można je łatwo zrobić samemu w domu. Wystarczy nadziewarka do mięsa, jelita baranie i jagnięcina. Najlepiej też użyć harissy zrobionej samodzielnie w domu.

Składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej z kością
  • 450 g harissy
  • 1 opakowanie jelit baranich, moczonych w wodzie przez 30 minut i dokładnie opłukanych
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

1Z łopatki jagnięcej usunąć kość, mięso pokroić w 2-cm kostkę. Przepuścić przez zimną maszynkę do mięsa, przez sitko o średnich oczkach. (Wygodniej jest włożyć wcześniej maszynkę do zamrażarki, ale można też zmielić dobrze schłodzone mięso.)

2Do zmielonego mięsa dodać sól i harissę. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (jednak nie dłużej niż na noc).

3W tym czasie wymoczyć jelita w zimnej wodzie przez 30 minut. Następnie przepłukać dobrze zimną wodą, najlepiej zakładając lejek na kran i przepuszczając wodę wewnątrz jelit.

4Naciągnąć całe jelito na mały lejek nadziewarki do kiełbasy i zacząć wyciskać mięso tak, aby trochę zaczęło wystawać za lejek.

5Zawiązać koniec jelita.

6Wyciskać mięso, podtrzymując kiełbaskę drugą ręką. Po skończeniu zawiązać drugą końcówkę jelita.

7Zakręcając kiełbaską oddzielać jedną od drugiej. Za każdym razem zmieniać kierunek rotacji.

8Ponakłuwać kiełbaski aby w trakcie gotowania uciekało z nich powietrze.

Porcja dla:

20 osób