15 min.
15 min.
4350 min.
Sezon na pomidory jest krótki więc trzeba zadbać, aby te aromatyczne owoce lata jak najdłużej cieszyły nas swoim smakiem i zapachem. Jednym ze sposobów na przetwory z pomidorów jest zakiszenie ich.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- kawałek chrzanu
- 3 gałązki kopru z koszykiem nasiennym
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1Pomidory wymyć i zrobić w nich delikatnie nakłucia widelcem.
2W naczyniu kamionkowym ułożyć wartstwę pomidorów, następnie pieprz, chrzan, koper i znów warstwę pomidorów.
3W garnku zagotować litr wody z solą, cebulą, gorczycą, listkami wiśni i estragonu.
4Zalać gorącą zalewą pomidory, przykryć i odstawić na 2-3 dni do ukiszenia. Po tym czasie przełożyć pomidory w(raz z zalewą w której się kisiły) do słoiczków i pasteryzować przez 15 minut.
5Pasteryzacja: słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
3 osób