Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
4350 min.

Sezon na pomidory jest krótki więc trzeba zadbać, aby te aromatyczne owoce lata jak najdłużej cieszyły nas swoim smakiem i zapachem. Jednym ze sposobów na przetwory z pomidorów jest zakiszenie ich.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • kawałek chrzanu
  • 3 gałązki kopru z koszykiem nasiennym
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

1Pomidory wymyć i zrobić w nich delikatnie nakłucia widelcem.

2W naczyniu kamionkowym ułożyć wartstwę pomidorów, następnie pieprz, chrzan, koper i znów warstwę pomidorów.

3W garnku zagotować litr wody z solą, cebulą, gorczycą, listkami wiśni i estragonu.

4Zalać gorącą zalewą pomidory, przykryć i odstawić na 2-3 dni do ukiszenia. Po tym czasie przełożyć pomidory w(raz z zalewą w której się kisiły) do słoiczków i pasteryzować przez 15 minut.

5Pasteryzacja: słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób