Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Prosty i pyszny dip z kuchni indyjskiej! Gotujesz soczewicę i miksujesz na puree, doprawiasz proszkiem curry, kminkiem, pieprzem i gotowe! Wspaniale smakuje z chlebem naan albo pita!

Składniki:

  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula, posiekana
  • 2,5 szklanki (600 ml) wody
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 3/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte

Przygotowanie:

1Do garnka wlać wodę, dodać soczewicę i cebulę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, aż soczewica zmięknie. Przestudzić i zmiksować w blenderze.

2Na patelni uprażyć curry i ziarna kminu, aż uwolnią aromat. Dodać pieprz, olej i czosnek, smażyć przez 1 minutę.

3Przyprawy wymieszać z soczewicą i podawać.

Porcja dla:

16 osób