Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Prosty i pyszny dip z kuchni indyjskiej! Gotujesz soczewicę i miksujesz na puree, doprawiasz proszkiem curry, kminkiem, pieprzem i gotowe! Wspaniale smakuje z chlebem naan albo pita!
Składniki:
- 180 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula, posiekana
- 2,5 szklanki (600 ml) wody
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 3/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
Przygotowanie:
1Do garnka wlać wodę, dodać soczewicę i cebulę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, aż soczewica zmięknie. Przestudzić i zmiksować w blenderze.
2Na patelni uprażyć curry i ziarna kminu, aż uwolnią aromat. Dodać pieprz, olej i czosnek, smażyć przez 1 minutę.
3Przyprawy wymieszać z soczewicą i podawać.
Porcja dla:
16 osób