Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

To bardzo prosty suflet, a w dodatku bardzo lekki i pyszny! Robi się go z greckiego jogurtu, a nie z beszamelu, jak zazwyczaj. Podawać z zieloną sałatą.

Składniki:

  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4 białka ubite na sztywno
  • 4 żółtka
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 70 g startego sera gruyere
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W misce dobrze wymieszać jogurt z żółtkami, mąką kukurydzianą, startym serem solą, pieprzem i gałką. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość widelcem.

3Naczynie do pieczenia sufletu wysmarować tłuszczem i wlać ciasto. Piec przez około 35-40 minut. Suflet powinien być dobrze upieczony, aby nie opadł zbyt szybko.

Porcja dla:

6 osób