25 min.
90 min.
115 min.
Wspaniale smakujący klops – w dodatku łatwo się go piecze. Mielona wołowina jest pieczona z rodzynkami, sosem z mango, migdałami, skórką cytrynową i wieloma innymi dodatkami. Pokrojony w grube plastry będzie wyśmienity na lunch albo obiad. Świetny do kanapek!
Składniki:
- 1 kromka czerstwego chleba (białego lub ciemnego)
- 100 ml mleka
- 25 g blanszowanych migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 płaska łyżka łagodnego curry
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2W małej miseczce namoczyć chleb w mleku.
3W małej patelni uprażyć migdały i drobno posiekać.
4W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem, aż się przyrumienią. Dodać curry.
5Wycisnąć chleb, a mleko odstawić.
6W dużej misce wymieszać cebulę z chlebem i pozostałymi składnikami (z wyjątkiem 1 jajka).
7Wysmarować tłuszczem prostokątną blaszkę. Przełożyć do niej mieszaninę i wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
8Pozostałe jajko roztrzepać z mlekiem i polać tym klops. Piec jeszcze przez 20 minut, aż zacznie się z wierzchu przypiekać.
Porcja dla:
8 osób