Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
115 min.

Wspaniale smakujący klops – w dodatku łatwo się go piecze. Mielona wołowina jest pieczona z rodzynkami, sosem z mango, migdałami, skórką cytrynową i wieloma innymi dodatkami. Pokrojony w grube plastry będzie wyśmienity na lunch albo obiad. Świetny do kanapek!

Składniki:

  • 1 kromka czerstwego chleba (białego lub ciemnego)
  • 100 ml mleka
  • 25 g blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 płaska łyżka łagodnego curry
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W małej miseczce namoczyć chleb w mleku.

3W małej patelni uprażyć migdały i drobno posiekać.

4W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem, aż się przyrumienią. Dodać curry.

5Wycisnąć chleb, a mleko odstawić.

6W dużej misce wymieszać cebulę z chlebem i pozostałymi składnikami (z wyjątkiem 1 jajka).

7Wysmarować tłuszczem prostokątną blaszkę. Przełożyć do niej mieszaninę i wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

8Pozostałe jajko roztrzepać z mlekiem i polać tym klops. Piec jeszcze przez 20 minut, aż zacznie się z wierzchu przypiekać.

Porcja dla:

8 osób