Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Sprężyste, delikatne i przepyszne kluski śląskie z koperkiem. Szybki, tani obiad z zaledwie kilku składników. W mojej wersji – z koperkiem!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (nie mącznych i nie młodych)
  • ok 150 g mąki ziemniaczanej
  • pęczek świeżego koperku lub 20 g mrożonego
  • sól, pieprz
  • masło do okraszenia

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i ugotować.

2Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę.

3Ugnieść ziemniaki w misce i podzielić na 4 części.

4Odłożyć 1/4 część masy i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (ok 150 g), tak, aby wyrównała poziom z resztą ziemniaków. Dodać odłożoną część zmielonych ziemniaków.

5Dodać drobno poszatkowany koperek, sól i pieprz do smaku, i wyrabiać ciasto na jednolitą, gładką masę.

6Odrywać kawałki ciasta i formować kuleczki, a kciukiem – wedle tradycji – robić dziureczki.

7Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.

8Okrasić masłem, skwarkami, lub podawać z sosem.

Porcja dla:

4 osób