20 min.
30 min.
50 min.
Sprężyste, delikatne i przepyszne kluski śląskie z koperkiem. Szybki, tani obiad z zaledwie kilku składników. W mojej wersji – z koperkiem!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (nie mącznych i nie młodych)
- ok 150 g mąki ziemniaczanej
- pęczek świeżego koperku lub 20 g mrożonego
- sól, pieprz
- masło do okraszenia
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i ugotować.
2Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę.
3Ugnieść ziemniaki w misce i podzielić na 4 części.
4Odłożyć 1/4 część masy i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (ok 150 g), tak, aby wyrównała poziom z resztą ziemniaków. Dodać odłożoną część zmielonych ziemniaków.
5Dodać drobno poszatkowany koperek, sól i pieprz do smaku, i wyrabiać ciasto na jednolitą, gładką masę.
6Odrywać kawałki ciasta i formować kuleczki, a kciukiem – wedle tradycji – robić dziureczki.
7Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.
8Okrasić masłem, skwarkami, lub podawać z sosem.
Porcja dla:
4 osób