Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Świetna przekąska na każdą imprezę, piknik czy lunch do pracy. Wyśmienita na zimno jak i po zgrillowaniu.

Składniki:

  • 2 małe puszki (lub 1 duża) fasoli czerwonej
  • puszka różnych ziaren fasoli (można zrobić samemu, połączyć cieciorkę, fasolę czarną i białą)
  • duże, dojrzałe avocado
  • sok z cytryny
  • łyżka serka kremowego, nisko-tłuszczowego (w wersji wege pominąć)
  • łyżka majonezu wegańskiego (lub zwykłego)
  • łyżeczka sosu z papryczek chilli w oleju

Przygotowanie:

1Fasole odcedzić i przepłukać. Wysypać do miski.

2Awokado utrzeć z dodatkiem soku z cytryny. Dodać serek, majonez, sos z papryczek i wymieszać. Dodać sos do fasoli.

3Posiekać pietruszkę lub kolendrę. Dodać do fasoli. Doprawić pieprzem, solą, bazylią (jeżeli używamy kolendry to niekoniecznie) i zamieszać.

4Rozłożyć placki tortilli. Nakładać 2-3 łyżki farszu. Poukładać plastry ogórka. Posypać liśćmi sałaty lub szpinaku i serem. Zawinąć ciasno.

5Ułożyć na desce i przygnieść. Można położyć na górze coś cięższego, np. książkę, aby wrapy się dobrze skleiły.

6Schować do lodówki na ok pół godziny, lub dłużej. Przekroić każdą na pół, po skosie.

Porcja dla:

10 osób