30 min.
60 min.
Świetna przekąska na każdą imprezę, piknik czy lunch do pracy. Wyśmienita na zimno jak i po zgrillowaniu.
Składniki:
- 2 małe puszki (lub 1 duża) fasoli czerwonej
- puszka różnych ziaren fasoli (można zrobić samemu, połączyć cieciorkę, fasolę czarną i białą)
- duże, dojrzałe avocado
- sok z cytryny
- łyżka serka kremowego, nisko-tłuszczowego (w wersji wege pominąć)
- łyżka majonezu wegańskiego (lub zwykłego)
- łyżeczka sosu z papryczek chilli w oleju
Przygotowanie:
1Fasole odcedzić i przepłukać. Wysypać do miski.
2Awokado utrzeć z dodatkiem soku z cytryny. Dodać serek, majonez, sos z papryczek i wymieszać. Dodać sos do fasoli.
3Posiekać pietruszkę lub kolendrę. Dodać do fasoli. Doprawić pieprzem, solą, bazylią (jeżeli używamy kolendry to niekoniecznie) i zamieszać.
4Rozłożyć placki tortilli. Nakładać 2-3 łyżki farszu. Poukładać plastry ogórka. Posypać liśćmi sałaty lub szpinaku i serem. Zawinąć ciasno.
5Ułożyć na desce i przygnieść. Można położyć na górze coś cięższego, np. książkę, aby wrapy się dobrze skleiły.
6Schować do lodówki na ok pół godziny, lub dłużej. Przekroić każdą na pół, po skosie.
Porcja dla:
10 osób