Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Pasztety można robić z mięs mieszanych. Ponieważ jadam tylko drób, zatem kurze lub indycze mięso proponuję do uszykowania tej, często goszczącej na wielkanocnych stołach, potrawy.
Składniki:
- 7 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 bułka
- 150 ml mleka
- 500 g mięsa drobiowego mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Pieczarki obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
2Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić.
3Bułkę zamoczyć w mleku, a gdy nasiąknie, to mocno wycisnąć.
4Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, cebulką, pieczarkami i przyprawami.
5Podłużną foremkę posmarować olejem i obsypać wewnątrz bułką tartą. Wyłożyć do niej wymieszane składniki na pasztet.
6Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Włożyć pasztet i piec go ok. 50 minut (do godziny).
Porcja dla:
8 osób