Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pasztety można robić z mięs mieszanych. Ponieważ jadam tylko drób, zatem kurze lub indycze mięso proponuję do uszykowania tej, często goszczącej na wielkanocnych stołach, potrawy.

Składniki:

  • 7 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 bułka
  • 150 ml mleka
  • 500 g mięsa drobiowego mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Pieczarki obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

2Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić.

3Bułkę zamoczyć w mleku, a gdy nasiąknie, to mocno wycisnąć.

4Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, cebulką, pieczarkami i przyprawami.

5Podłużną foremkę posmarować olejem i obsypać wewnątrz bułką tartą. Wyłożyć do niej wymieszane składniki na pasztet.

6Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Włożyć pasztet i piec go ok. 50 minut (do godziny).

Porcja dla:

8 osób