Czas przygotowania:
50 min.
50 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Przepisów na knedle jest wiele, ten jest jeden z tych prostych i bardzo smacznych. Można podawać ze śmietaną lub stopionym masłem, posypane cukrem.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 12 śliwek (najlepiej węgierek)
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i zmielić. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego kłaść śliwkę, nasypać ½ łyżeczki cukru i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcia. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Porcja dla:
2 osób