Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
55 min.

Przepisów na knedle jest wiele, ten jest jeden z tych prostych i bardzo smacznych. Można podawać ze śmietaną lub stopionym masłem, posypane cukrem.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 12 śliwek (najlepiej węgierek)
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i zmielić. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego kłaść śliwkę, nasypać ½ łyżeczki cukru i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcia. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Porcja dla:

2 osób