Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Przyprawy oraz świeże i suszone owoce nadają pyszny smak mielonym kotletom jagnięcym, nazywanym kofta. Jajko i starty suszony chleb pełnoziarnisty pomogą połączyć wszystkie składniki. Chleb dostarczy też błonnika i witamin z grupy B.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • ½ pigwy
  • 1 mała cebulka
  • 280 g chudej zmielonej jagnięciny
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki papryki

Przygotowanie:

1Posiekać drobno jabłko, pigwę i cebulę ostrym nożem lub robotem kuchennym. Wrzucić do dużej miski i dodać resztę składników, oprócz oleju. Dobrze wymieszać masę rękami. Podzielić na 8 porcji i ulepić z każdej z nich płaski kotlet. Przykryć kofty i zostawić w lodówce do czasu smażenia.

2Rozgrzać olej na patelni teflonowej i smażyć kotlety 5–6 minut z każdej strony lub aż się przyrumienią. Kofty są dość delikatne, ponieważ zawierają dużo owoców i warzyw, więc trzeba uważać, bo podczas przewracania mogą się rozpaść.

3Podawać z chlebem pitta i naturalnym niskotłuszczowym jogurtem. Sałatka z czerwonej kapusty dobrze uzupełnia to danie.

Porcja dla:

4 osób