25 min.
15 min.
40 min.
Przyprawy oraz świeże i suszone owoce nadają pyszny smak mielonym kotletom jagnięcym, nazywanym kofta. Jajko i starty suszony chleb pełnoziarnisty pomogą połączyć wszystkie składniki. Chleb dostarczy też błonnika i witamin z grupy B.
Składniki:
- 1 jabłko
- ½ pigwy
- 1 mała cebulka
- 280 g chudej zmielonej jagnięciny
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki papryki
Przygotowanie:
1Posiekać drobno jabłko, pigwę i cebulę ostrym nożem lub robotem kuchennym. Wrzucić do dużej miski i dodać resztę składników, oprócz oleju. Dobrze wymieszać masę rękami. Podzielić na 8 porcji i ulepić z każdej z nich płaski kotlet. Przykryć kofty i zostawić w lodówce do czasu smażenia.
2Rozgrzać olej na patelni teflonowej i smażyć kotlety 5–6 minut z każdej strony lub aż się przyrumienią. Kofty są dość delikatne, ponieważ zawierają dużo owoców i warzyw, więc trzeba uważać, bo podczas przewracania mogą się rozpaść.
3Podawać z chlebem pitta i naturalnym niskotłuszczowym jogurtem. Sałatka z czerwonej kapusty dobrze uzupełnia to danie.
Porcja dla:
4 osób