10 min.
20 min.
30 min.
To najprostsze na świecie curry, które przygotujecie z zaledwie kilku prostych składników. Zamiast kurczaka można użyć piersi z indyka. Ilość przyprawy curry zależy od upodobań, a żeby uzyskać bardziej intensywny smak, można ją przez minutę smażyć wraz z kuminem na oleju z cebulą, a następnie dodać kurczaka.
Składniki:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka oleju
- 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
- curry w proszku, do smaku
- 1 szczypta mielonego kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 1 kostka rosołowa (warzywna)
- 250 ml wrzątku prosto z czajnika
Przygotowanie:
1Na patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie.
2Dodać kurczaka i posypać curry, kuminem, solą i pieprzem.
3Rozpuścić kostkę rosołową w gorącej wodzie. Dodać na patelnię i gotować przez 15-20 minut bez przykrycia. Jeśli curry zbyt zgęstnieje, dodać więcej wody lub bulionu.
4Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Podawać z ryżem basmati.
Porcja dla:
4 osób