Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To najprostsze na świecie curry, które przygotujecie z zaledwie kilku prostych składników. Zamiast kurczaka można użyć piersi z indyka. Ilość przyprawy curry zależy od upodobań, a żeby uzyskać bardziej intensywny smak, można ją przez minutę smażyć wraz z kuminem na oleju z cebulą, a następnie dodać kurczaka.

Składniki:

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju
  • 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • curry w proszku, do smaku
  • 1 szczypta mielonego kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka rosołowa (warzywna)
  • 250 ml wrzątku prosto z czajnika

Przygotowanie:

1Na patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie.

2Dodać kurczaka i posypać curry, kuminem, solą i pieprzem.

3Rozpuścić kostkę rosołową w gorącej wodzie. Dodać na patelnię i gotować przez 15-20 minut bez przykrycia. Jeśli curry zbyt zgęstnieje, dodać więcej wody lub bulionu.

4Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Podawać z ryżem basmati.

Porcja dla:

4 osób