Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
50 min.

Przetwory z czereśni, a zwłaszcza kompot, są świetnym sposobem na te wspaniałe owoce sezonowe. Zawsze się obawiam, czy kupione czereśnie będą bez robaczywego nadzienia, więc nim zacznę robić pyszny kompot z czereśni na zimę, wybieram sprawdzone źródło.

Składniki:

  • 1 kg czereśni, wymytych, niedrylowanych
  • 600 ml wody
  • 600 g cukru

Przygotowanie:

1Czereśnie wsypać do słoików o pojemności 0,33 litra.

2Wodę doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier, wymieszać aby się rozpuścił i taką zalewę wlać do słoiczków. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 25 minut.

3Pasteryzacja: Słoiczki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 25 minut.

4Wystudzić i przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Porcja dla:

10 osób