Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
44 min.
Całkowity czas:
54 min.

Prosty, szybki i niewiarygodnie smaczny kurczak, zapiekany z pieczarkami i żółtym serem. Doskonały obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasteki
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 szklanki (200 g) startego sera Cheddar lub innego sera o ostrym smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik na funkcji grill do temperatury 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i umieścić na niej filety z kurczaka.

2Piec przez 25-35 minut, aż wypływające soki będą przeźroczyste.

3W międzyczasie do garnka wrzucić pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i podgrzewać na dużym ogniu, aż puszczą wodę. Kiedy to nastąpi, zmniejszyć ogień, odkryć i gotować dopóki woda nie odparuje. Pieczarki przełożyć na kurczaka i posypać startym serem.

4Piec przez 8-10 minut, aż ser się roztopi i będzie bulgotać.

Porcja dla:

4 osób