Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
195 min.
195 min.
Pyszna domowa konfitura. Najlepiej użyć do niej mocno dojrzałych wiśni z pewnego źródła (nie pryskanych).
Składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych wiśni
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
1Owoce umyć i wydrylować.
2Cukier wymieszać z 1/3 litra wody i gotować na małym ogniu. Dodać wiśnie i gotować przez 40 minut, cały czas zbierając tworzącą się pianę.
3Gotowanie powtórzyć jeszcze 3 razy, aż owoce staną się wyraźnie szkliste.
4Słoiki i wieczka wyparzyć. Konfiturę przekładać do słoików, zakręcić i stawiać słoiki do góry dnem.
5Po całkowitym ostudzeniu słoiki przestawić do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.
Porcja dla:
3 osób