Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
195 min.

Pyszna domowa konfitura. Najlepiej użyć do niej mocno dojrzałych wiśni z pewnego źródła (nie pryskanych).

Składniki:

  • 1 kg bardzo dojrzałych wiśni
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

1Owoce umyć i wydrylować.

2Cukier wymieszać z 1/3 litra wody i gotować na małym ogniu. Dodać wiśnie i gotować przez 40 minut, cały czas zbierając tworzącą się pianę.

3Gotowanie powtórzyć jeszcze 3 razy, aż owoce staną się wyraźnie szkliste.

4Słoiki i wieczka wyparzyć. Konfiturę przekładać do słoików, zakręcić i stawiać słoiki do góry dnem.

5Po całkowitym ostudzeniu słoiki przestawić do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.

Porcja dla:

3 osób