20 min.
30 min.
50 min.
Smaczny obiad dla całej rodziny – usmażone na złoto kotlety z kurczaka zapieczone z pieczarkami i żółtym serem.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie:
1Mięso opłukać i pokroić na plastry. Każdy skropić sokiem z cytryny i lekko rozbić.
2Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni stopić masło, dodać pieczarki i smażyć, aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
4Ser pokroić w plastry. Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko, sól i pieprz.
5Kotlety z kurczaka oprószyć mąką, obtaczać w jajku i bułce tartej.
6Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdym położyć porcję pieczarek i przykryć plasterkami sera.
7Zapiekać przez 10 minut aż ser się roztopi i potrawa będzie gorąca.
Porcja dla:
4 osób