Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczny obiad dla całej rodziny – usmażone na złoto kotlety z kurczaka zapieczone z pieczarkami i żółtym serem.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie:

1Mięso opłukać i pokroić na plastry. Każdy skropić sokiem z cytryny i lekko rozbić.

2Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni stopić masło, dodać pieczarki i smażyć, aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

4Ser pokroić w plastry. Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko, sól i pieprz.

5Kotlety z kurczaka oprószyć mąką, obtaczać w jajku i bułce tartej.

6Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdym położyć porcję pieczarek i przykryć plasterkami sera.

7Zapiekać przez 10 minut aż ser się roztopi i potrawa będzie gorąca.

Porcja dla:

4 osób