Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Tradycyjny schabowy w niecodziennej oprawie duszonych grzybów. Ten przepis mojej koleżanki urzeka prostotą i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 4 (po około 150 g) kotlety schabowe bez kości
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki masła
- ćwiartka cebuli
- 200 g pieczarek
Przygotowanie:
1Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
2Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić około 10 minut.
3Kotlety schabowe lekko rozbić i oprószyć solą.
4Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
5Kotlety smażyć na średnim ogniu na rumiano po 5-6 minut z każdej strony.
6Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć podduszonymi pieczarkami.
7Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 10 minut.
Porcja dla:
4 osób