Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Tradycyjny schabowy w niecodziennej oprawie duszonych grzybów. Ten przepis mojej koleżanki urzeka prostotą i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 4 (po około 150 g) kotlety schabowe bez kości
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • ćwiartka cebuli
  • 200 g pieczarek

Przygotowanie:

1Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.

2Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić około 10 minut.

3Kotlety schabowe lekko rozbić i oprószyć solą.

4Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

5Kotlety smażyć na średnim ogniu na rumiano po 5-6 minut z każdej strony.

6Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć podduszonymi pieczarkami.

7Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 10 minut.

Porcja dla:

4 osób