Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
1460 min.

Coś dla wielbicieli grillowanych steków wołowych! Fantastycznie aromatyczna ziołowa marynata z dodatkiem pieprzu cayenne i chili i soczyste mięso! Jeśli lubimy krwiste steki, grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, a bardziej wypieczone po 5-6 minut.

Składniki:

  • 4 steki wołowe z kością
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 4 liście świeżej bazylii
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

1Zioła posiekać i wymieszać z czosnkiem, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem. Dodać pieprz cayenne i chili. Marynatą posmarować steki, przykryć i włożyć do lodówki na 1 dzień.

2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.

3Steki osączyć z marynaty i przełożyć na rozgrzany ruszt. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Posolić do smaku po upieczeniu, wtedy mięso nie stwardnieje.

Porcja dla:

4 osób