Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
1460 min.
1460 min.
Coś dla wielbicieli grillowanych steków wołowych! Fantastycznie aromatyczna ziołowa marynata z dodatkiem pieprzu cayenne i chili i soczyste mięso! Jeśli lubimy krwiste steki, grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, a bardziej wypieczone po 5-6 minut.
Składniki:
- 4 steki wołowe z kością
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżego oregano
- 4 liście świeżej bazylii
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
1Zioła posiekać i wymieszać z czosnkiem, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem. Dodać pieprz cayenne i chili. Marynatą posmarować steki, przykryć i włożyć do lodówki na 1 dzień.
2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
3Steki osączyć z marynaty i przełożyć na rozgrzany ruszt. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Posolić do smaku po upieczeniu, wtedy mięso nie stwardnieje.
Porcja dla:
4 osób