Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne i zdrowe kotleciki z marchewki i czerwonej soczewicy, panierowane w bułce tartej i usmażone na złoto.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 cebule, posiekane
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Marchewki i soczewicę ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować w blenderze razem z cebulą. Dodać oliwę, doprawić do smaku

2W miseczce wymieszać jajko z mąką. Z masy marchewkowej formować kotleciki, maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

4 osób