15 min.
20 min.
35 min.
Aby przyrządzić to danie chudą wieprzowinę kroję na cienkie plastry. W ten sam sposób można również przygotować filet z indyka. Wystarczy rozbić mięso tłuczkiem, zanurzyć w jajku, bułce tartej i usmażyć. Aby przyprawić bułkę tartą dodaję 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki, oregano i bazylii.
Składniki:
- 1 kg chudej wieprzowiny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej z przyprawami
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Mięso pokroić w 1 cm plastry. Tłuczkiem rozbić z dwóch stron, tak, aby uzyskać cienkie płaty o 0,5 cm szerokości. Mięso można przykryć folią spożywczą, aby się nie rozpryskiwało.
2W miseczce widelcem roztrzepać jajka z solą i pieprzem.
3Bułkę tartą wysypać na duży talerz.
4Mięso, jajka i bułkę tartą ułożyć blisko koło siebie. Rozgrzać olej na patelni.
5Kotlety maczać w jajku, potem obtaczać z obu stron w bułce i smażyć przez 3 minuty na złoty kolor. Następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć przez 3 minuty. Nie należy przykrywać patelni, aby kotlety pozostały chrupiące. Jeśli zostały wystarczająco cienko rozbite, na pewno się dobrze usmażą.
Porcja dla:
5 osób