Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Aby przyrządzić to danie chudą wieprzowinę kroję na cienkie plastry. W ten sam sposób można również przygotować filet z indyka. Wystarczy rozbić mięso tłuczkiem, zanurzyć w jajku, bułce tartej i usmażyć. Aby przyprawić bułkę tartą dodaję 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki, oregano i bazylii.

Składniki:

  • 1 kg chudej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej z przyprawami
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w 1 cm plastry. Tłuczkiem rozbić z dwóch stron, tak, aby uzyskać cienkie płaty o 0,5 cm szerokości. Mięso można przykryć folią spożywczą, aby się nie rozpryskiwało.

2W miseczce widelcem roztrzepać jajka z solą i pieprzem.

3Bułkę tartą wysypać na duży talerz.

4Mięso, jajka i bułkę tartą ułożyć blisko koło siebie. Rozgrzać olej na patelni.

5Kotlety maczać w jajku, potem obtaczać z obu stron w bułce i smażyć przez 3 minuty na złoty kolor. Następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć przez 3 minuty. Nie należy przykrywać patelni, aby kotlety pozostały chrupiące. Jeśli zostały wystarczająco cienko rozbite, na pewno się dobrze usmażą.

Porcja dla:

5 osób