80 min.
20 min.
100 min.
Podaj to łatwe do przyrządzenia danie o orientalnym smaku zamiast tradycyjnej pieczeni wieprzowej. Do ryżu dodamy nashi. Owoce te można kupić w wielu supermarketach, a także na bazarach. Wyglądają jak duże jabłka i mają jędrny, chrupiący miąższ.
Składniki:
- 4 kotlety wieprzowe okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
- 1 nashi, obrane i pokrojone w krążki
- listki świeżej kolendry, do dekoracji
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka wina imbirowego
Przygotowanie:
1Przygotować marynatę. Wymieszać sok z pomarańczy, sos sojowy, sos hoisin i wino imbirowe w naczyniu, w którym kotlety wieprzowe zmieszczą się w jednej warstwie. Dodać kotlety i przewrócić, żeby nasiąkły z obu stron. Przykryć folią kuchenną. Marynować w lodówce co najmniej przez godzinę, a najlepiej 12 godzin.
2Przyrządzić ryż. Przepłukać go w sitku pod bieżącą wodą, aż wypływająca woda będzie czysta. Przełożyć do miski, zalać wodą (powinno jej być ok. 2,5 cm nad ryżem) i zostawić, żeby nasiąkał, na 30 minut.
3Włożyć gwiazdki anyżu, goździki i imbir do małego rondla z 450 ml wody i zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 30 minut.
4Nastawić grill kuchenny na wysoką temperaturę. Posmarować ruszt cienką warstwą oleju.
5Wybrać łyżką przyprawy z wody i jeszcze raz ją zagotować. Odsączyć dobrze ryż. Roztopić masło z olejem w rondlu o grubym dnie. Dodać ryż i mieszać, aż cały pokryje się tłuszczem. Nalać napar korzenny, dodać soli i pieprzu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień. Dodać posiekane nashi i zamieszać. Przykryć garnek i gotować 10 minut. Zestawić z ognia i odstawić na 5 minut.
6Przygotować wieprzowinę, w czasie gdy ryż się gotuje. Wyjąć kotlety z marynaty i pozwolić, by jej nadmiar ściekł z powrotem do miski. Położyć kotlety na ruszcie i grillować 10 minut. Smarować resztką marynaty od czasu do czasu.
7Przewrócić kotlety na drugą stronę i położyć plasterki nashi na ruszcie. Posmarować kotlety i plasterki nashi marynatą. Grillować i smarować jeszcze przez 5–7 minut lub aż kotlety będą gotowe (soki powinny wypłynąć, gdy nakłujemy kotlet czubkiem ostrego noża). Przewrócić plasterki nashi na drugą stronę w połowie podanego czasu ich pieczenia.
8Odkryć ryż i dodać posiekaną kolendrę. Zamieszać. Spróbować ryż i dodać przypraw, jeśli trzeba. Podawać każdy kotlet z dużą ilością ryżu, ozdobiony grillowanymi krążkami nashi i gałązkami kolendry.
Porcja dla:
4 osób