Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

To jest ulubione danie mojego męża. Ilekroć je zrobię, mąż zawsze uważa, że to jakaś specjalna okazja. Serowy, kremowy sos i miękkie ziemniaczki czynią z tego klasycznego francuskiego dania rozkosznie uzależniające przeżycie.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki startego sera cheddar

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować masłem litrowe naczynie żaroodporne.

2Ułożyć na dnie przygotowanego naczynia warstwę z połowy ziemniaków. Przykryć ziemniaki warstwą cebuli, a następnie warstwą pozostałych ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3W rondlu średniej wielkości stopić masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i sól, i mieszać przez jedną minutę metalową trzepaczką. Dolać mleko i gotować mieszankę aż zgęstnieje. Dodać cały ser i gotować nadal mieszając, aż się ser roztopi, około 30 do 60 sekund. Zalać serem ziemniaki i przykryć naczynie folią aluminiową.

4Piec przez 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku.

Porcja dla:

4 osób