30 min.
90 min.
120 min.
To jest ulubione danie mojego męża. Ilekroć je zrobię, mąż zawsze uważa, że to jakaś specjalna okazja. Serowy, kremowy sos i miękkie ziemniaczki czynią z tego klasycznego francuskiego dania rozkosznie uzależniające przeżycie.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki startego sera cheddar
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować masłem litrowe naczynie żaroodporne.
2Ułożyć na dnie przygotowanego naczynia warstwę z połowy ziemniaków. Przykryć ziemniaki warstwą cebuli, a następnie warstwą pozostałych ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3W rondlu średniej wielkości stopić masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i sól, i mieszać przez jedną minutę metalową trzepaczką. Dolać mleko i gotować mieszankę aż zgęstnieje. Dodać cały ser i gotować nadal mieszając, aż się ser roztopi, około 30 do 60 sekund. Zalać serem ziemniaki i przykryć naczynie folią aluminiową.
4Piec przez 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku.
Porcja dla:
4 osób