20 min.
65 min.
85 min.
Delikatne mięso indycze z delikatnym grzybowym nadzieniem to prawdziwy rarytas na świątecznym stole.
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- sól
- pieprz
- 400 g mrożonych lub świeżych kurek
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
1Mięso umyć, osuszyć i rozbić delikatnie tak, żeby powstał prostokątny płat wygodny do zawinięcia rolady. Mięso posolić i oprószyć pieprzem.
2Grzyby rozmrozić, a jeśli używa się świeżych, to oczyścić i pokroić w duże kawałki.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki, doprawić solą i pieprzem, i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
5Do podduszonych grzybów dodać drobno poszatkowaną natkę pietruszki oraz śmietanę i jeszcze chwilę dusić, aż śmietana zagęści farsz.
6Na płat indyka rozłożyć równomiernie farsz z kurek, posypać startym żółtym serem, zwinąć ciasno w roladę i zawiązać dratwą.
7Piec w rękawie kuchennym przez 45 minut.
Porcja dla:
6 osób