Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
85 min.

Delikatne mięso indycze z delikatnym grzybowym nadzieniem to prawdziwy rarytas na świątecznym stole.

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 400 g mrożonych lub świeżych kurek
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

1Mięso umyć, osuszyć i rozbić delikatnie tak, żeby powstał prostokątny płat wygodny do zawinięcia rolady. Mięso posolić i oprószyć pieprzem.

2Grzyby rozmrozić, a jeśli używa się świeżych, to oczyścić i pokroić w duże kawałki.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki, doprawić solą i pieprzem, i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.

5Do podduszonych grzybów dodać drobno poszatkowaną natkę pietruszki oraz śmietanę i jeszcze chwilę dusić, aż śmietana zagęści farsz.

6Na płat indyka rozłożyć równomiernie farsz z kurek, posypać startym żółtym serem, zwinąć ciasno w roladę i zawiązać dratwą.

7Piec w rękawie kuchennym przez 45 minut.

Porcja dla:

6 osób