Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

To danie to niezwykła kombinacja smaków: prawdziwa przyjemność w gotowaniu i w jedzeniu! Krewetki gotuje się w sosie azjatyckim, a następnie podaje z podsmażoną papryką, pomidorem i ananasem. Podawać z ryżem.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 230 g ananasa z puszki, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

1Paprykę pokroić w paseczki, a pomidory w kostkę. Odcedzić ananasa zachowując syrop. W misce wymieszać syrop z ananasa z sosem sojowym i skrobią kukurydzianą.

2W patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej i smażyć czosnek wraz z imbirem przez 30 sekund. Dodać paprykę i pomidory i smażyć przez 5 minut. Dodać ananasa.

3W osobnej patelni, na dużym ogniu smażyć przez 15 sekund krewetki w mieszaninie z syropem z ananasa.

4Na półmisku ułożyć nieco warzyw z ananasem, obok ustawić małą miseczkę z krewetkami w sosie i podawać z ryżem.

Porcja dla:

4 osób