15 min.
20 min.
35 min.
Mieszanka przypraw, w której obtaczamy filet z piersi kurczaka, nadaje mu niepowtarzalny smak. Mięso w środku pozostaje miękkie i soczyste. Podajemy je na prostej sałatce z pomidorów, awokado i fasoli, ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy)
- 1 awokado
- 4 pomidory, pokrojone w plasterki
- 400 g fasoli borlotti lub pinto z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgnieść w moździerzu kmin rzymski, nasiona kolendry, ziarna pieprzu i czosnek. Dodać oregano, paprykę i oliwę, wymieszać, aby powstała pasta.
2Zrobić ostrym nożem 3-4 głębokie nacięcia w każdym z 4 filetów. Natrzeć mięso pastą z przypraw, wcierając ją także w nacięcia.
3Rozgrzać mocno patelnię o grubym dnie i ułożyć na niej mięso. Zmniejszyć ogień i smażyć filety 15-20 minut, od czasu do czasu przewracając, aż mocno zrumienią się z zewnątrz, a wewnątrz będą dobrze usmażone. Mięso można podawać od razu, na ciepło, albo wystudzić i przechować na później.
4W tym czasie (albo na krótko przed podaniem) obrać awokado i pokroić w plasterki. W misce wymieszać awokado z pomidorami i fasolą. Skropić sokiem z limonki i oliwą, dodać natkę pietruszki i lekko przyprawić.
5Ułożyć tak przygotowaną sałatkę na półmisku. Mięso pokroić skośnie w równe plastry i ułożyć na sałatce. Przybrać cząstkami limonki, aby każdy mógł swoją porcję skropić sokiem.
Porcja dla:
4 osób