10 min.
03 min.
13 min.
Jeśli chcemy przygotować wyjątkową kolację, a brakuje nam czasu, trudno o lepszy wybór niż orientalne krewetki w aromatycznym sosie z trawki cytrynowej. Podawać z błyskawicznym makaronem chińskim z warzywami.
Składniki:
- 40 obranych, surowych krewetek (ok. 350 g)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1½ łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
Przygotowanie:
1Krewetki włożyć do miski. Dodać olej sezamowy i sos sojowy. Obtoczyć w marynacie. Przełożyć do sitka ustawionego na innej misce, by zachować spływającą z krewetek marynatę (będzie jej mało).
2Rozgrzać bardzo mocno wok lub dużą teflonową patelnię. Wlać olej, wrzucić krewetki i smażyć przez 1½ minuty, cały czas mieszając.
3Wrzucić na patelnię chili, czosnek, trawkę cytrynową i imbir. Smażyć jeszcze przez 30–60 sekund, aż krewetki się zaróżowią (nie przesmażać, żeby nie stwardniały). Zestawić z ognia, dodać marynatę, cukier, sezam i kolendrę. Podawać ze słodkim sosem chili do zamaczania.
Porcja dla:
4 osób