Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
16 min.

Przepis na klopsiki, który pod względem przygotowania nie różni się wiele od tradycyjnego. Jednak w kuchni śródziemnomorskiej królują najróżniejsze przyprawy i w zależności od tego, co dodasz, smak będzie odmienny. Przykładowo cynamon jest bardzo popularny w kuchni greckiej i marokańskiej.

Składniki:

  • 1 kromka chleba
  • 500 g mielonej cielęciny (lub wołowiny)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany

Przygotowanie:

1Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Rozgnieść w palcach na papkę.

2Dodać mięso, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.

3Do masy dodać cynamon i miętę. Jeśli jest za gęsta, dodać kilka łyżek mleka.

4Z masy formować małe kulki, obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut, często odwracając.

Porcja dla:

6 osób