Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
06 min.
06 min.
Całkowity czas:
16 min.
16 min.
Przepis na klopsiki, który pod względem przygotowania nie różni się wiele od tradycyjnego. Jednak w kuchni śródziemnomorskiej królują najróżniejsze przyprawy i w zależności od tego, co dodasz, smak będzie odmienny. Przykładowo cynamon jest bardzo popularny w kuchni greckiej i marokańskiej.
Składniki:
- 1 kromka chleba
- 500 g mielonej cielęciny (lub wołowiny)
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
Przygotowanie:
1Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Rozgnieść w palcach na papkę.
2Dodać mięso, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.
3Do masy dodać cynamon i miętę. Jeśli jest za gęsta, dodać kilka łyżek mleka.
4Z masy formować małe kulki, obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut, często odwracając.
Porcja dla:
6 osób