Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Doskonały przepis na pyszną przekąskę lub przystawkę na imprezę. Lekkie i chrupiące zawiniątka z ciasta filo z krewetkami i fetą.
Składniki:
- 120 g ugotowanych krewetek, posiekanych
- 180 g sera feta
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- pieprz do smaku
- 6 arkuszy ciasta filo
- 3 łyżki masła, roztopionego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2W miseczce wymieszać krewetki z serem feta, czosnkiem i pieprzem.
3Każdy z arkuszy ciasta filo posmarować masłem. Pokroić na 12 kwadratów.
4Układać stosiki z ciasta po 6 kwadratów jeden na drugim, zmieniając kąt rogów, aby łatwiej było je później zlepiać.
5Na środku każdego stosiku ułożyć 1 łyżeczkę nadzienia, uformować sakiewkę i zlepić brzegi.
6Piec przez 10 minut.
Porcja dla:
6 osób