Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Doskonały przepis na pyszną przekąskę lub przystawkę na imprezę. Lekkie i chrupiące zawiniątka z ciasta filo z krewetkami i fetą.

Składniki:

  • 120 g ugotowanych krewetek, posiekanych
  • 180 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • pieprz do smaku
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 3 łyżki masła, roztopionego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

2W miseczce wymieszać krewetki z serem feta, czosnkiem i pieprzem.

3Każdy z arkuszy ciasta filo posmarować masłem. Pokroić na 12 kwadratów.

4Układać stosiki z ciasta po 6 kwadratów jeden na drugim, zmieniając kąt rogów, aby łatwiej było je później zlepiać.

5Na środku każdego stosiku ułożyć 1 łyżeczkę nadzienia, uformować sakiewkę i zlepić brzegi.

6Piec przez 10 minut.

Porcja dla:

6 osób