Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Krupnik jest najstarszą polską wódką i doskonale rozgrzewa w zimowe wieczory.
Składniki:
- 250 ml miodu najlepszej jakości
- 250 ml wody
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej lub niewielki jej kawałek
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 500 ml spirytusu
Przygotowanie:
1Do garnka wlać miód i wodę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny (pianę, która utworzy się na powierzchni).
2Dodać przyprawy i ponownie zagotować.
3Po zagotowaniu odstawić miód pod przykryciem na 15 minut, aby przeszedł przyprawami, a następnie przecedzić przez grubą gazę.
4Wstawić na niewielki ogień i powoli wlać spirytus, uważając, aby się nie zapalił. Kiedy będzie już dobrze gorący – natychmiast przelać do kubeczków i podawać.
Porcja dla:
4 osób