Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Krupnik jest najstarszą polską wódką i doskonale rozgrzewa w zimowe wieczory.

Składniki:

  • 250 ml miodu najlepszej jakości
  • 250 ml wody
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej lub niewielki jej kawałek
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 500 ml spirytusu

Przygotowanie:

1Do garnka wlać miód i wodę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny (pianę, która utworzy się na powierzchni).

2Dodać przyprawy i ponownie zagotować.

3Po zagotowaniu odstawić miód pod przykryciem na 15 minut, aby przeszedł przyprawami, a następnie przecedzić przez grubą gazę.

4Wstawić na niewielki ogień i powoli wlać spirytus, uważając, aby się nie zapalił. Kiedy będzie już dobrze gorący – natychmiast przelać do kubeczków i podawać.

Porcja dla:

4 osób