Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Chop suey to proste i szybkie chińskie danie. Kurczak jest smażony z cebulą, papryką, selerem naciowym, kiełkami fasoli i pędami bambusa. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paseczki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paseczki
  • 2 łodygi selera, pokrojone
  • 100 g kiełków fasoli (lub soi) z puszki

Przygotowanie:

1W woku na dużym ogniu dobrze rozgrzać olej roślinny i sezamowy. Szybko podsmażyć kurczaka, aż będzie brązowy ze wszystkich stron (ok. 2 minuty). Odstawić.

2Dodać cebulę, paprykę i seler. Smażyć przez 2 minuty stale mieszając. Dodać kiełki i pędy bambusa; smażyć przez 1 minutę, stale mieszając. Zmniejszyć ogień.

3W misce wymieszać dobrze sos sojowy z sake, octem ryżowym, cukrem i skrobią kukurydzianą. Dodać do woka i dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i podawać z gorącym ryżem.

Porcja dla:

4 osób