Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Ten napój wymyśliła moja mama, gdy mieliśmy w domu nadmiar czarnych porzeczek. Spróbuj też użyć innych owoców – słodkich, soczystych malin, truskawek albo jagód – to też może być pyszne!

Składniki:

  • 300 g czarnych porzeczek
  • 500 ml maślanki
  • Sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Liście porzeczek lub melisy do dekoracji

Przygotowanie:

1Czarne porzeczki umyć i zmiksować w blenderze, a następnie przecedzić przez sito.

2Porzeczki zmiksować w blenderze z maślanką, sokiem z cytryny, miodem i wanilią.

3Przelać do ładnych, schłodzonych szklanek i udekorować liśćmi melisy i porzeczek. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób