40 min.
10 min.
50 min.
Filo to grecki specjał, popularny w całym regionie bałkańskim. Ciasto po upieczeniu jest bardzo chrupkie i w zasadzie nie ma smaku. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju roladek i zawijasów. Smak nadaje mu dopiero to, co w nie zawiniemy.
Składniki:
- 5 płatów (około 150 g) mrożonego ciasta filo
- 30 g masła
- 1 łyżeczka maku do posypania
Przygotowanie:
1Zagotować oba gatunki ryżu w bulionie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
2Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Umyć i przekroić cukinie wzdłuż na ćwiartki i pokroić w plasterki.
3Pokroić szynkę w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Wrzucić cebulę, grzyby i cukinie, przykryć i dusić przez 6–8 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić.
4Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ułożyć 4 płaty ciasta filo jeden na drugim na blacie kuchennym. Piąty płat zostawić pod przykryciem, żeby nie wysechł. Przeciąć wzdłuż złożone razem płaty, a następnie każdą z połówek przekroić na 3 kwadraty – żeby powstały 24 kwadraty ciasta.
5Roztopić masło. Ułożyć na blasze 4 kwadraty w odstępach 4 cm i posmarować cienko masłem. Nałożyć na każdy kwadrat nowy kwadrat – pod kątem, tak żeby rogi się nie pokrywały. Nałożone kwadraty znów posmarować masłem. Nadal układać i smarować, aż na każdym początkowym kwadracie będzie leżało 5 następnych. Powinny wyglądać jak plik serwetek stołowych przed włożeniem do stojaczka.
6Wymieszać pokrojoną w kostkę szynkę z ryżem, ostudzoną cebulą, grzybami i cukiniami. Umyć estragon, oderwać listki, posiekać, dodać i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na środku każdego pliku kwadratów położyć jedną czwartą nadzienia. Zebrać rogi kwadratów nad nadzieniem i ostrożnie przekręcić, żeby pozostał niewielki otwór.
7Posmarować piąty płat ciasta filo resztą masła. Przekroić go wzdłuż na pół, potem pokroić w poprzek połówek w wąskie paski. Poukładać te paski na otworach mieszków. Posypać makiem i piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, aż zrobią się złotobrązowe.
Porcja dla:
4 osób