Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Ten pieczony kurczak jest bardzo prosty i bardzo smaczny! Sos z patelni smakuje wspaniale, jeśli się nim poleje ryż albo ziemniaki. Jeśli się lubi, można też dodać świeże zioła, na przykład rozmaryn, tymianek lub pietruszkę.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 250 ml creme fraiche
- 1 łyżka białego wina
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Umieścić kurczaka w naczyniu do pieczenia z przykrywką.
2W dużej misce wymieszać creme fraiche z cebulą, białym winem, solą i pieprzem. Polać tym kurczaka.
3Piec pod przykryciem przez 1 godzinę.
Porcja dla:
4 osób