Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ten pieczony kurczak jest bardzo prosty i bardzo smaczny! Sos z patelni smakuje wspaniale, jeśli się nim poleje ryż albo ziemniaki. Jeśli się lubi, można też dodać świeże zioła, na przykład rozmaryn, tymianek lub pietruszkę.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 250 ml creme fraiche
  • 1 łyżka białego wina
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Umieścić kurczaka w naczyniu do pieczenia z przykrywką.

2W dużej misce wymieszać creme fraiche z cebulą, białym winem, solą i pieprzem. Polać tym kurczaka.

3Piec pod przykryciem przez 1 godzinę.

Porcja dla:

4 osób