Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Mniej tradycyjny sposób na pieczonego kurczaka – najpierw oddzielam mięso od kości, owijam skórą i tak piekę polewając winem. Polecam!

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta curry
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 szklanki białego wina

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Z kurczaka ściągnąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić. Oprószyć solą, pieprzem, curry i papryką. Mięso zrolować i owinąć skórą, zabezpieczyć nitką i włożyć do naczynia żaroodpornego.

3Piec przez około godzinę, od czasu do czasu podlewając winem.

Porcja dla:

6 osób