15 min.
120 min.
135 min.
To pełnowartościowy posiłek z jednego garnka, a właściwie z brytfanny, na tyle dużej, by warzywa można było ułożyć w jednej warstwie. Soki z mięsa, warzyw i pomarańczy utworzą doskonały sos.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 4 ząbki czosnku
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 3 laski cynamonu
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Podzielić każdą pomarańczę na 8 cząstek. Włożyć połowę z nich oraz nieobrany ząbek czosnku do środka kurczaka.
2Włożyć cynamon, rozmaryn, liść laurowy i resztę czosnku do dużej brytfanny. Ułożyć na wierzchu kurczaka. Wlać do brytfanny połowę wywaru lub wody i wstawić ją do piekarnika. Piec godzinę, ale po 30 minutach polać sosem z brytfanny.
3Obrać bataty i pokroić je na kawałki długości 3-4 cm. Przekroić każdą kolbę kukurydzy w poprzek na 4 kawałki. Obrać cebulę i pokroić każdą na 4 cząstki. Po godzinie pieczenia wyjąć brytfannę z piekarnika i dodać warzywa oraz pozostałe cząstki pomarańczy. Obtoczyć je w sosie.
4Wlać do brytfanny resztę wywaru lub wody i wstawić z powrotem do piekarnika na 50-60 minut, aż kurczak będzie upieczony, a warzywa miękkie. Po około 30 minutach polać sosem.
5Przełożyć kurczaka z brytfanny na podgrzany półmisek. Wyjąć warzywa łyżką cedzakową i ułożyć je wokół kurczaka. Usunąć cynamon, rozmaryn, liść laurowy i ząbki czosnku. Usunąć z sosu nadmiar tłuszczu i doprowadzić go do wrzenia. Podać w sosjerce.
Porcja dla:
4 osób