Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Świeże pomidory nadziewane boczkiem, papryką, serem i jajkiem, następnie upieczone i podane na stostowanych bułeczkach. Wyjątkowe śniadanie lub lunch.
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1/2 małej papryki, pokrojonej w kostkę
- 4 plasterki boczku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Z pomidorów odkroić czubki, wydrążyć miąższ i osuszyć środek papierowym ręcznikiem.
3Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z papryką, aż zmiękną. Na oddzielnej patelni smażyć boczek, aż zrobi się chrupiący, a następnie pokroić na kawałki.
4Do każdego pomidora nałożyć trochę sera, przykryć cebulą z papryką i posypać boczkiem. Rozbić do każdego jajko, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut.
5Przed podaniem posypać pozostałym serem, szczypiorkiem i ułożyć na połówce stostowanej bułki.
Porcja dla:
4 osób