Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Świeże pomidory nadziewane boczkiem, papryką, serem i jajkiem, następnie upieczone i podane na stostowanych bułeczkach. Wyjątkowe śniadanie lub lunch.

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 małej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 4 plasterki boczku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Z pomidorów odkroić czubki, wydrążyć miąższ i osuszyć środek papierowym ręcznikiem.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z papryką, aż zmiękną. Na oddzielnej patelni smażyć boczek, aż zrobi się chrupiący, a następnie pokroić na kawałki.

4Do każdego pomidora nałożyć trochę sera, przykryć cebulą z papryką i posypać boczkiem. Rozbić do każdego jajko, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut.

5Przed podaniem posypać pozostałym serem, szczypiorkiem i ułożyć na połówce stostowanej bułki.

Porcja dla:

4 osób