10 min.
20 min.
30 min.
Smaczne danie w orientalnym stylu. Ziarna pszenicy wymieszane ze świeżym imbirem i smażonymi warzywami, świetnie smakują z tofu marynowanym na sposób japoński. To pyszne pożywne danie przygotowuje się w pół godziny.
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 g ziaren pszenicy
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu (wina ryżowego)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
- 285 g tofu, pokrojonego na małe trójkąciki
Przygotowanie:
1Bulion zagotować w rondlu, wrzucić pszenicę i gotować na małym ogniu przez 15–20 minut, aż będzie miękka.
2Przygotować tofu teriyaki. W misce utrzeć czosnek z imbirem, sosem sojowym, mirin, olejem, miodem i przyprawą pięć smaków. Włożyć tofu do miseczki i odstawić, żeby marynowało się podczas smażenia warzyw.
3Rozgrzać olej w woku. Smażyć przez kilka sekund czosnek i imbir, dodać paprykę i pory. Smażyć, cały czas mieszając, przez 3–4 minuty, aż warzywa zmiękną. Dodać kiełki fasoli i smażyć, mieszając energicznie, przez 3 minuty.
4Dodać do woka pszenicę. Trzymając nad wokiem sitko, włożyć do niego tofu, odcedzając marynatę do woka. Wymieszać marynatę z pszenicą. Dodać tofu i smażyć przez 1–2 minuty, żeby rozgrzać wszystkie składniki. Podawać gorące.
Porcja dla:
4 osób