Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pyszne danie z kurczaka, które można zabrać na przejażdżkę gondolą po weneckich kanałach. Serwować z ryżem.

Składniki:

  • 3 duże pomidory, obrane, bez pestek i posiekane
  • 1 (1,3 kg) kurczak, bez kości i pokrojony na kawałki wielkości kęsa
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego
  • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina

Przygotowanie:

1Lekko posypać kurczaka mąką. Podgrzać oliwę na średnim ogniu. Szybko podsmażyć kurczaka, często mieszając, aby goróno przyrumienić. Dodać cebulę i seler i smażyć 1-2 minuty. Dodać wino i posiekane pomidory.

2Przyprawić oregano, solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Obrócić kurczaka raz na drugą stronę.

3Polać octem balsamicznym i wrzucić grzyby. Gotować przez kolejne 5-10 minut.

Porcja dla:

8 osób