Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Pyszne danie z kurczaka, które można zabrać na przejażdżkę gondolą po weneckich kanałach. Serwować z ryżem.
Składniki:
- 3 duże pomidory, obrane, bez pestek i posiekane
- 1 (1,3 kg) kurczak, bez kości i pokrojony na kawałki wielkości kęsa
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekana łodyga selera naciowego
- 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
Przygotowanie:
1Lekko posypać kurczaka mąką. Podgrzać oliwę na średnim ogniu. Szybko podsmażyć kurczaka, często mieszając, aby goróno przyrumienić. Dodać cebulę i seler i smażyć 1-2 minuty. Dodać wino i posiekane pomidory.
2Przyprawić oregano, solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Obrócić kurczaka raz na drugą stronę.
3Polać octem balsamicznym i wrzucić grzyby. Gotować przez kolejne 5-10 minut.
Porcja dla:
8 osób