Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Naleśniki zapiekane z serem brie z farszem z boczniaków. Ciepłe danie na kolację lub na przyjęcie. Podawać z lekką sałatką.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 3 jaja
  • 20 dkg mąki
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 40 dkg boczniaków
  • 1 mała cebula

Przygotowanie:

1Mleko, jajka, mąkę i odrobinę soli wymieszać trzepaczką na gładką masę, powinno powstać lekko gęste ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodać pestki słonecznika i wymieszać.

2Boczniaki umyć i osuszyć następnie pokroić na małe kawałeczki. Cebulę obrać pokroić w małą kostkę i zeszklić na oleju.

3Do cebuli dodać boczniaki, smażyć przez ok 7 min., następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i śmietanę. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.

4Na końcu doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

5Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.

6Na każdym naleśniku rozłożyć równomiernie farsz z grzybów. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdego naleśnika ułożyć po kawałku sera brie.

7Naleśniki zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Porcja dla:

4 osób