Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Proste do przygotowania, ale i wyjątkowe danie tradycyjne dla kuchni japońskiej. Najlepiej podawać z ryżem i sake!
Składniki:
- 10 drewnianych patyczków do szaszłyków
- 4 zielone cebulki
- 4 filety z udek kurczaka
- 120 ml sake
- 120 ml sosu sojowego
- 3 łyżki mirin
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1Patyczki moczyć w wodzie przez 15 minut.
2Cebulkę pokroić w 2,5 cm kawałki, a kurczka w 2,5 cm kostkę. Nabijać na patyczki na przemian.
3W rondelku wymieszać sake z sosem sojowym, mirin i cukrem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Połowę sosu odlać do miseczki i odstawić.
4Rozgrzać patelnię grillową i lekko posmarować olejem. Smażyć szaszłyki, często smarując sosem z rondelka, przez ok. 7-10 minut na każdą stronę. Zdjąć z patelni gdy temperatura w środku mięsa osiągnie 74 stopnie C.
5Podawać z odłożonym wcześniej sosem.
Porcja dla:
6 osób