Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Proste do przygotowania, ale i wyjątkowe danie tradycyjne dla kuchni japońskiej. Najlepiej podawać z ryżem i sake!

Składniki:

  • 10 drewnianych patyczków do szaszłyków
  • 4 zielone cebulki
  • 4 filety z udek kurczaka
  • 120 ml sake
  • 120 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki mirin
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

1Patyczki moczyć w wodzie przez 15 minut.

2Cebulkę pokroić w 2,5 cm kawałki, a kurczka w 2,5 cm kostkę. Nabijać na patyczki na przemian.

3W rondelku wymieszać sake z sosem sojowym, mirin i cukrem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Połowę sosu odlać do miseczki i odstawić.

4Rozgrzać patelnię grillową i lekko posmarować olejem. Smażyć szaszłyki, często smarując sosem z rondelka, przez ok. 7-10 minut na każdą stronę. Zdjąć z patelni gdy temperatura w środku mięsa osiągnie 74 stopnie C.

5Podawać z odłożonym wcześniej sosem.

Porcja dla:

6 osób